Στα πλαίσια του προγράμματος “ΘΡΑΚΗ-ΑΙΓΑΙΟ-ΚΥΠΡΟΣ 2004-2005” και του έργου “Οι νέες τεχνολογίες εργαλείο ανάδειξης της διαχρονικής πορείας της αμπέλου και του οίνου”, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, 2004, στη Λεμεσό η ημερίδα για την έναρξη του προγράμματος.

Στα πλαίσια του προγράμματος "ΘΡΑΚΗ-ΑΙΓΑΙΟ-ΚΥΠΡΟΣ
2004-2005" και του έργου "Οι νέες τεχνολογίες εργαλείο ανάδειξης της διαχρονικής
πορείας της αμπέλου και του οίνου", πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, 2004,
στη Λεμεσό η ημερίδα για την έναρξη του προγράμματος.

Την κήρυξη των εργασιών της ημερίδας έκανε ο Υπουργός
Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Ττίμης Ευθυμίου, ενώ χαιρετισμούς
απεύθυναν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων κ. Ανδρέας
Ιωάννου, εκπρόσωπος του Πανιερωτάτου Επισκόπου Κύκκου κ. Νικηφόρου και
εκπρόσωπος του Πρέσβη της Ελλάδας κ. Χρίστου Παναγόπουλου.

Εισηγήσεις στην ημερίδα κατέθεσαν ο Διευθυντής του
Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων Δρ. Γιαννάκης Γεωργιάδης, ο Κοσμήτορας της
Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητής Χρήστος
Οικονόμου, ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Θεσσαλονίκης Βασίλης Γιούλτσης, ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Αριστοτελείου
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Ζαχαρόπουλος, η κα. Μαρλένα Γεωργιάδη, Πρόεδρος
της Ένωσης Φίλων Δήλου-Ρήνειας και ο Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Θεσσαλονίκης Πέτρος Πατιάς, Επιστημονικός Σύμβουλος του έργου.

Ανάδοχος Φορέας του έργου είναι το Συμβούλιο Αμπελοοινικών
Προϊόντων, με συνεργαζόμενους φορείς το Δήμο Ιάσμου (Θράκη), το 1ο Ενιαίο Λύκειο
Ξάνθης (Θράκη), το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ (Θράκη), η Ένωση των Φίλων
Δήλου-Ρήνειας (Αιγαίο), το Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου (Αιγαίο) και
με φορείς χρήστες το Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών Κύπρου (Κύπρος) και το Σύνδεσμο
Περιφερειακών Οινοποιιών "Βάκχος" (Κύπρος).

Η πρόταση αφορά τη διαχρονική πορεία της αμπέλου και του
οίνου. Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι να καταδείξει τη σημασία της γνώσης
για την αμπελοκαλλιέργεια και τα παράγωγά της, που η ιστορία τους ξεκινά από τα
βάθη της ελληνικής ιστορίας και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Το πληροφοριακό
υλικό που θα συγκεντρωθεί αφορά τη μελέτη του αμπελιού και τις διαδικασίες
επεξεργασίας των προϊόντων του. Θα επιχειρηθεί η προσέγγιση του θέματος από τις
απαρχές της ιστορίας του στον Ελλαδικό και Κυπριακό χώρο, η ανίχνευση της
σημασίας του τόσο στην αρχαιότητα, όσο και στη νεότερη και τη σύγχρονη εποχή,
αντλώντας υλικό από τους τομείς της αρχαιολογίας, της λαογραφίας και της
χριστιανικής θρησκείας.