Συστάσεις για την προστασία της ασφάλειας των τροφίμων τις καλοκαιρινές ημέρες

Η αύξηση της θερμοκρασίας, που βοηθά στην γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων, η εποχιακή λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και η αυξημένη ζήτηση, λόγω μεγάλου αριθμού παραθεριστών, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων.

Η αύξηση της θερμοκρασίας, που βοηθά στην γρήγορη αλλοίωση
των τροφίμων, η εποχιακή λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και
η αυξημένη ζήτηση, λόγω μεγάλου αριθμού παραθεριστών, αποτελούν καθοριστικούς
παράγοντες που επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, ιδίως στις τουριστικές
περιοχές, υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης τροφικής δηλητηριάσεως που συνήθως
οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή
διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων όρων υγιεινής.

Η εκδήλωση της ασθένειας εξαρτάται από τον παράγοντα που
την προκαλεί και μπορεί να εμφανιστεί μετά από μισή ώρα από την κατανάλωση των
τροφίμων ή μετά από λίγες ώρες ή ημέρες και οφείλεται στην επιμόλυνση των
τροφίμων με μικροοργανισμούς, τοξίνες ή χημικές ουσίες.

Συνιστάται πάντα για τις περιπτώσεις αυτές η ιατρική
παρακολούθηση και ιδιαίτερη προσοχή σε ευαίσθητες ομάδες ατόμων όπως οι
ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Για την αποφυγή πιθανών τροφοδηλητηριάσεων από αλλοιωμένα
τρόφιμα ο Ε.Φ.Ε.Τ συνιστά :

Στους καταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα:

* να ελέγχουν τα βασικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα,
οσμή, γεύση, συσκευασία και ημερομηνία λήξεως), όπου είναι δυνατόν

* να ελέγχουν, εάν είναι δυνατόν, τις συνθήκες διατήρησης
των τροφίμων

* να μην επιλέγουν προϊόντα ψύξης ή προϊόντα κατάψυξης για
τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν συντηρούνται σωστά. Ta προϊόντα ψύξης, ανάλογα
με το είδος τους, πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7ο C και
τα προϊόντα κατάψυξης σε θερμοκρασίες μικρότερες των -18ο C. Τα ψυγεία και οι
καταψύκτες δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

* να μην επιλέγουν τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο.

* να τοποθετούν τρόφιμα στο ψυγείο, όσο γίνεται πιο
γρήγορα μετά την αγορά τους

* να μην αφήνουν τα τρόφιμα εκτεθειμένα στα έντομα ή στον
ήλιο

Στους καταναλωτές που προετοιμάζουν οι ίδιοι τη διατροφή
τους:

* να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την
προετοιμασία του φαγητού όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας

* να αποφεύγουν να πιάνουν νωπά τρόφιμα και αμέσως μετά
έτοιμα φαγητά χωρίς να πλύνουν τα χέρια τους

* να μη χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία στα νωπά τρόφιμα
και στα έτοιμα φαγητά

* να μη καπνίζουν, τρώνε ή πίνουν όταν προετοιμάζουν νωπά
προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών

* να ψήνουν τα προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών
κανονικά

* να μην διατηρούν τα έτοιμα φαγητά περισσότερο από το
χρόνο που προβλέπει ο παρασκευαστής

* εάν πρόκειται να σερβίρουν ζεστό το φαγητό, τότε θα
πρέπει να το διατηρούν στους 60 0 C έως την ώρα του σερβιρίσματος

* εάν πρόκειται να ξαναζεστάνουν φαγητό που διατηρείται με
ψύξη, τότε θα πρέπει να το θερμαίνουν στους 800 C

Στους καταναλωτές που επισκέπτονται εστιατόρια :

* να επιλέγουν καταστήματα που φαίνονται ότι εφαρμόζουν
μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων (καθαρά
πατώματα, τοίχοι τραπεζομάντιλα, καθαρές τουαλέτες, τακτοποιημένα ψυγεία,
απουσία εντόμων και προσωπικό με καθαρά ρούχα εργασίας)

* να μην καταναλώνουν φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα,
μυρωδιά και γεύση

* να ζητούν πάντα το κοτόπουλο και τα τρόφιμα που γίνονται
από κρέας να είναι καλοψημένα

* να μην καταναλώνουν λαχανικά που φαίνεται ότι δεν έχουν
πλυθεί καλά

Στους καταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα από επιχειρήσεις
γρήγορης εξυπηρέτησης (fast food, snack bar, καντίνες, κυλικεία τρένων και
πλοίων κ.λ.π.):

* να επιλέγουν καταστήματα που φαίνονται ότι εφαρμόζουν
μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων

* Να γνωρίζουν ότι:

* Έτοιμα σάντουιτς (σάντουιτς με ζαμπόν, κασέρι,
τονοσαλάτα, κοτοσαλάτα, αυγά κ.λ..π,), που δεν διατίθενται αμέσως μετά την
παρασκευή τους, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.

* Έτοιμα γεύματα (τυρόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες, πίτσες,
σπανακόπιτες κ.λ.π.) που σερβίρονται ζεστά, πρέπει να διατηρούνται σε
θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 60 ο C, να δίνουν δηλαδή την εντύπωση στον
καταναλωτή ότι είναι πολύ ζεστά.

* Σαλάτες που διατηρούνται σε salad bar πρέπει να
διατηρούνται με ψύξη και να είναι προφυλαγμένες από μύγες και άλλα έντομα .

* Τα χύμα παγωτά, που διατηρούνται σε βιτρίνες, θα πρέπει
να έχουν κατάλληλη ψύξη, τα παγωτά να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα σε
μύγες και άλλα έντομα και να σερβίρονται με καθαρά εργαλεία

* O γύρος, τα σουτζουκάκια και τα λουκάνικα να είναι
καλοψημένα.

* Τα ψυγεία με τα αναψυκτικά και το νερό να μην είναι
εκτεθειμένα στον ήλιο

* Τρόφιμα, όπως τα παραπάνω, που δεν καταναλώθηκαν εντός
δύο ωρών από την αγορά τους και δεν διατηρήθηκαν στο ψυγείο, πρέπει να
απορρίπτονται.

Την προσοχή των καταναλωτών κατά την αγορά και την
διατήρηση των τροφίμων αλλά και κατά την επίσκεψη σε εστιατόρια συνιστά ο
Ε.Φ.Ε.Τ κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button