Μάιος στη ΦΕΞ

5ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη 

Δευτέρα 13 έως και Παρασκευή 17 Μαΐου 2013 &  ώρα 21.30 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Η κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης,σε συνεργασία με το Instituto Cervantes, το Ισπανικό Προξενείοκαι το φροντιστήριο «ΔΙΑΣ»παρουσιάζουν το 5ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη.

5ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη 

Δευτέρα 13 έως και Παρασκευή 17 Μαΐου 2013 &  ώρα 21.30 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Η κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης,σε συνεργασία με το Instituto Cervantes, το Ισπανικό Προξενείοκαι το φροντιστήριο «ΔΙΑΣ»παρουσιάζουν το 5ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη.

Το Φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα στους ισπανόφωνους να εξασκήσουν τη γλώσσα ενώ στο σινεφίλ κοινό να γνωρίσει ταινίες που θα ήταν αδύνατο να παρακολουθήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει «Ο ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ» & «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ»

Οι ταινίες παρουσιάζονται με ελληνικούς υπότιτλους. Αναλυτικά το πρόγραμμα στο www.fex.org.gr

 

Γνωριμία με τους μεγάλους δημιουργούς του κινηματογράφου.

Τις Τετάρτες 15 & 22 Μαΐου & ώρα 21.00  στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Ένα αφιέρωμα σε σπουδαίους σκηνοθέτες στην τεχνική τους και στα ιδιαίτερα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γραφή τους.  Πληροφορίες συμμετοχές στην κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ τηλ. 2541025421  fexorg@otenet.gr

 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Το 2013 ο τίτλος από το ICOM είναι: «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργία) = Κοινωνική Αλλαγή/Συναλλαγή.

Μια παρουσίαση για τη λαογραφία και τις αλλαγές ηθών και συνηθειών στο πέρασμα του χρόνου. Πόσο τα μουσεία βοήθησαν στην κατανόηση των λαών, του διαφορετικού, του κάποτε περιθωριακού και εξωτικού και τώρα αποδεκτού και καθημερινού.

Παρουσίαση: Κική Χριστοδούλου ιστορικός τέχνης – μουσειολόγος.

 

«Οδική κυκλοφορία» παράσταση

Σάββατο 25 Μαΐου και ώρα 12.00 την Κεντρική πλατεία Ξάνθης

Το Παιδικό Μουσικό Θέατρο της ΦΕΞ και το 17ο Δημοτικό σχολείο Ξάνθης παρουσιάζουν την παράσταση – Θέατρο δρόμου με τίτλο «Οδική κυκλοφορία».

 Στο δρόμο και στην αυλή του σχολείου, θέατρο, χορός, τραγούδι…   Έτσι για να δούμε από μια διαφορετική ματιά μερικές απλές συμβουλές για την ασφάλεια μας, όταν είμαστε  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον δρόμο.

Επιμέλεια-σκηνοθεσία: Βάνια Φίτσεβα

 

8ο Festival Animation στην Ξάνθη

Από Δευτέρα 27 Μαΐου έως Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013 και ώρα 21.00 – Σπίτι πολιτισμού & Λαογραφικό Μουσείο

Η ΦΕΞσε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων  παρουσιάζουν το 8o FESTIVAL ANIMATION στην  Ξάνθη.

Το φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα στους φίλους του animation να δουν νέες παραγωγές και αφιερώματα σε εξαιρετικούς animators.  Για την Ξάνθη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων έχει επιμεληθεί ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα με ευρωπαϊκές ταινίες.

 

Ακόμη… Εκδηλώσεις εργαστηρίων 

  • Σάββατο 6  & ώρα 10.30 στο  Σπίτι πολιτισμού  –Tango Milonga
  • Σάββατο 13 – 20 – 27   & ώρα 11.00 στο  Σπίτι πολιτισμού  –Latin Party

 

 

Γνωριμία με την τοπική ιστορία.

«Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη»

καθημερινά, στην παλιά πόλη της Ξάνθης

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορίας τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο κι ο επισκέπτης ζει μια παράσταση μέσα σ’ ένα αληθινό σκηνικό. Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421.   Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου.

 

Εικαστικός περίπατος 

«Ο Καραγκιόζης  της Σκιάς και του περιθωρίου» – Ο καραγκιόζης του Γιάννη Βουλτσίδη

Ο Καραγκιόζης σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται, σατιρίζει και απομυθοποιεί, τη ζωή, τους ανθρώπους, τα πλούτη και τη φτώχεια τους, το σεράι και την καλύβα, τρώει ξύλο, αλλά επανέρχεται με την ίδια αφέλεια ή και θράσος στην καθημερινή πάλη της επιβίωσης. Ισως γι’ αυτό παρέμεινε για χρόνια η αγαπημένη διασκέδαση μικρών και μεγάλων, τόσο στις φτωχογειτονιές όσο και στα σπίτια των νοικοκυραίων.

Στην κουλτούρα των λαών η σκιά πάντα έπαιζε έναν πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί είναι το ήμισυ του φωτός, σαν να λέμε το ήμισυ της ύπαρξής μας, γι’ αυτό και ο λαός κάνει συχνά επίκληση της σκιάς σε εκφράσεις καθημερινές.

Φιγούρες, μπερντές και το Θρακικό θέατρο Σκιών σε μια έκθεση αλλά και εργαστήρια και παραστάσεις.

Στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης & στο κτήμα Βουρβουκέλη στα Άβδηρα. Πληροφορίες – Συμμετοχές στο τηλ. 2541025421

Σχετικά Άρθρα

Back to top button