Εκδηλώσεις

Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Ανακαλύπτοντας την Ξάνθη της ύστερης οθωμανικής εποχής

Ιστορική περιήγηση

Ο 19ος αιώνας είναι μια ιδιαίτερα κομβική περίοδος για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι ευρύτερες εξελίξεις και οι μεγάλες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις αυτής της περιόδου αναμόρφωσαν τις οθωμανικές πόλεις και επηρέασαν τις τοπικές κοινωνίες, καθώς βελτίωσαν αισθητά τη θέση των διαφόρων εθνοθρησκευτικών κοινοτήτων, οι οποίες ανέπτυξαν σε σημαντικό βαθμό την κοινωνική και πολιτιστική τους ζωή.

Στο πλαίσιο αυτής της περιήγησης θα περπατήσουμε σε διάφορα σημεία της πόλης και ιδιαίτερα του παραδοσιακού οικισμού και θα γνωρίσουμε ορισμένες πτυχές από την ιστορία αυτής της περιόδου. Με τον ιδιαίτερο αυτό τρόπο θα μας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουμε για τα βασικότερα γεγονότα αυτής της εποχής και να κατανοήσουμε τις ιστορικές συνθήκες γύρω από την εξέλιξη της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Επιπλέον, θα ανασυστήσουμε όψεις της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των κατοίκων της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας, θα δούμε τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώθηκαν οι εθνικοί ανταγωνισμοί αυτής της περιόδου στην περιοχή και θα κατανοήσουμε τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάδειξη της Ξάνθης σε ένα δυναμικό αστικό κέντρο εκείνης της εποχής.

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, 11:30 π.μ.

Κόστος συμμετοχής: 7 ευρώ

Υπεύθυνος περιήγησης/δηλώσεις συμμετοχής: Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός – διδάκτορας ΔΠΘ (6976266393)

Διοργάνωση: Ιστοριοτοπίες

Οι Ιστοριοτοπίες είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ασχολείται με την έρευνα και την ανάδειξη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας. Μέσα από την υλοποίηση διαφόρων επιμορφωτικών δράσεων, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και θεματικές περιηγήσεις έχει ως στόχο τη διάχυση της ιστορικής γνώσης στην τοπική κοινωνία και την καλλιέργεια μιας ουσιαστικής και βιωματικής επαφής με το παρελθόν με απώτερο σκοπό την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω σε ζητήματα που αφορούν την τοπική ιστορία και τον τοπικό πολιτισμό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button