Επισκέψεις της Επιτροπής Πολιτισμού-Τουρισμού της ΠΑΜ-Θ στα Μουσεία της Αλεξανδρούπολης

Η Επιτροπή Πολιτισμού-Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης συγχαίρει τους δημιουργούς δυο Μουσείων της Αλεξανδρούπολης, τα οποία επισκέφθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της. Το Ιστορικό Μουσείο και το Εθνολογικό Θράκης επιτελούν σημαντικό έργο πολιτισμού, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τον πολιτιστικό πλούτο της πατρίδας μας.

Η Επιτροπή Πολιτισμού-Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης συγχαίρει τους δημιουργούς δυο Μουσείων της Αλεξανδρούπολης, τα οποία επισκέφθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της. Το Ιστορικό Μουσείο και το Εθνολογικό Θράκης επιτελούν σημαντικό έργο πολιτισμού, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τον πολιτιστικό πλούτο της πατρίδας μας. Δηλώνει ότι είναι αρωγός στις προσπάθειές τους και πιστεύει ότι σε αυτή τη δύσκολη εποχή για την χώρα μας, ο πολιτισμός, η διάσωση, ανάδειξη και προβολή της κληρονομιάς μας  είναι το όχημα εξόδου από την κρίση. Καλεί δε τους πολίτες να επισκεφθούν και να γνωρίσουν τα συγκεκριμένα Μουσεία. Σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής στην Αλεξανδρούπολη, τα μέλη της θα επισκεφθούν τα δυο άλλα αξιόλογα Μουσεία, αυτό της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως – Τραΐανουπόλεως, αλλά και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου. Επίσης θα επισκεφθεί την έκθεση έργων χαρακτικής και λιθογραφίας με έργα εννέα σπουδαίων δημιουργών (Πικάσο, Μιρό, Ματίς, Νταλί, Ροντέν, Μασόν, Καντίσκι, Βελίκοβιτς) που πραγματοποιείται στην Art Gallery στον πεζόδρομο Σκρά. Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Τρένο του πολιτισμού» της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί και στην αναδρομική έκθεση της Αλεξανδρουπολίτισσας γλύπτριας Ιωάννας Φιλιππίδου με έργα γλυπτών, χαρακτικών και φωτογραφικών κατασκευών, στον Μύλο του Μασούρα  – αίθουσα Ιωάννας Φιλιππίδου. Μέρες και ώρες λειτουργίας : Τετάρτη έως Κυριακή 18:00-20:00 το απόγευμα.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της πόλης απέναντι από το Δημαρχείο.

Η ανέγερση του Μουσείου πραγματοποιήθηκε χάρη στις δωρεές κατοίκων Έβρου, καθώς και στην παραχώρηση οικοπέδου από το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι χώροι του μουσείου, συνολικού εμβαδού 700τ.μ., αναπτύσσονται σε τέσσερα επίπεδα όπου υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι για τις μόνιμες και εποχιακές συλλογές, αίθουσα διαλέξεων και βιβλιοθήκη.

 

Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας και διαθέτει όλες τις διευκολύνσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο Μουσείο παρουσιάζεται η διαχρονική ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

 

ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης ιδρύθηκε για να διατηρήσει την ιστορική μνήμη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης. Στεγάζεται σε ένα μισθωμένο  πέτρινο νεοκλασικό κτήριο του 1899, στην Αλεξανδρούπολη, επί της 14ης Μαΐου 63.  Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης είναι ένας ζωντανός τόπος γνωριμίας με τον λαϊκό πολιτισμό της Θράκης, που συνδέει την παράδοση και τη γνώση που εμπεριέχεται σε αυτήν, με τον προβληματισμό της σύγχρονης κοινωνίας. Σκοπός του μουσείου  είναι  η μελέτη, η προβολή και η προώθηση του πολιτισμού της Θράκης. Στόχος, ο χώρος του να γίνει ένα ορμητήριο για επανεκτίμηση της παράδοσης.

Το εκθεσιακό υλικό οργανώθηκε έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να αποκομίσει μια εικόνα της παραδοσιακής ζωής της Θράκης και ειδικότερα του Ν. Έβρου από το τέλος του 17ου αι. ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Στη στεγασμένη αυλή λειτουργεί καφέ και πωλητήριο.

Η συλλογή του Μουσείου αποτελείται από αντικείμενα του υλικού πολιτισμού των Θρακών, σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, καταγραφές-video και βιβλιοθήκη. Στο χώρο του Μουσείου εκτίθενται 500 αντικείμενα, μέρος της συλλογής του Μουσείου.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button