Το νέο διπλό cd του Χρόνη Αηδονίδη “Όταν οι δρόμοι συναντιούνται”

“Όταν οι δρόμοι συναντιούνται…” ονομάζεται το νέο διπλό cd που θα κυκλοφορήσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου από το Μελωδικό Καράβι.

Όταν οι δρόμοι συναντιούνται…” ονομάζεται το νέο διπλό cd που θα κυκλοφορήσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου από το Μελωδικό Καράβι.

Ο μεγάλος δάσκαλος και σημαντικότερος εκπρόσωπος του θρακιώτικου παραδοσιακού τραγουδιού Χρόνης Αηδονίδης μαζί με μια νέα παρουσία στο χώρο του τραγουδιού, τη Νεκταρία Καραντζή, συναντιούνται στο διπλό αυτό cd, με την αφορμή και μιας άλλης συνάντησης…

Οι παραδοσιακοί και οι βυζαντινοί δρόμοι (όπως αλλιώς ονομάζονται οι ήχοι) σμίγουν στην έκδοση αυτή, με τις φωνές του δάσκαλου και της μαθήτριας, υπό το φως του ιδιαίτερου συμβολισμού ότι το έργο διάσωσης και προβολής της μουσικής παράδοσης του τόπου μας, θα υπάρχει “ες αεί”, μεταφερόμενο από γενιά σε γενιά.


Θελήσαμε τους παραδοσιακούς και βυζαντινούς ήχους που αιώνες τώρα ταξιδεύουν παράλληλα, να τους ενώσουμε σε μία έκδοση, γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι “όταν οι δρόμοι αυτοί συναντιούνται”, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι ξεχωριστό και πρωτότυπο…”

Και πράγματι, τα λόγια του Χρόνη Αηδονίδη επιβεβαίωνονται στην έκδοση αυτή, όπου “οι δρόμοι συναντιούνται…” σε ένα πρωτότυπο άκουσμα, αναδεικνύοντας τον πλούτο της ελληνικής μας μουσικής.

Στο πρώτο cd, ο Χρόνης Αηδονίδης, με τη ζεστή βελούδινη φωνή του και η μαθήτρια του, Νεκταρία Καραντζή, ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης (Ανατολικής, Βόρειας και Δυτικής) και της Μ.Ασίας, τόσο γνωστά (όπως το “Μαύρο μου χελιδόνι”, “Κάτω στην άσπρη πέτρα”, “Αρμένου γιος”) όσο άγνωστα και ανέκδοτα έως τώρα (όπως “Αγάλι’ αγάλια χτένι μου”, “Ενας άγουρος”, “Άναψε το φαναράκι”). Η επιλογή των τραγουδιών έγινε κατά τρόπο ώστε να αποδεικνύεται με σαφήνεια η άρρηκτη και άμεση συγγένεια της παραδοσιακής μας μουσικής με το άλλο κομμάτι της ελληνικής μας μουσικής παράδοσης, δηλαδή τους βυζαντινούς ήχους.

Το δεύτερο cd περιλαμβάνει βυζαντινούς ύμνους, ερμηνευμένους και από τους δύο καλλιτέχνες. Για πρώτη φορά, μετά από πενήντα και πλέον χρόνια αφιερωμένα αποκλειστικά στο παραδοσιακό τραγούδι, ο μεγάλος μας τραγουδιστής Χρόνης Αηδονίδης ηχογραφεί βυζαντινή μουσική, ενώ είναι και από τις ελάχιστες ξεχωριστές φορές που μια νέα γυναικεία παρουσία εμφανίζεται να ερμηνεύει βυζαντινούς ύμνους. Επίσης στο cd αυτό συμμετέχει φιλικά και ο καθηγητής και διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά, κ. Δημήτρης Βερύκιος, μαζί με χορό ψαλτών υπό τη διεύθυνσή του.


Η επίσημη παρουσίαση του διπλού αυτού cd θα γίνει στις 23 Ιουνίου 2004 και ώρα 21:00, στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου εκδοτών Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη (στην περιοχή της στάσης στρατηγείου, κοντά στον Λευκό Πύργο)


Κοινωνία των πολιτών

στη διευρυμένη Ευρώπη”

Η Εφημερίδα “Παρατηρητής της Θράκης” και η Μ.Κ.Ο. “Δημοσιογράφοι κοντά στα σύνορα” διοργανώνουν εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004, στις 5.00 μ.μ., στην Αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής (πρώην ΡΕΞ) με θέμα:


Κοινωνία των πολιτών στη διευρυμένη Ευρώπη”

Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος και θα μιλήσουν:

η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

κ. Πωλίνα Λάμψα,

ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

κ. Ηρακλής Μήλας,

ο βουλευτής του τουρκικού κόμματος

CHP


κ. Μουχαρέμ Ιντζέ,

ο εκπρόσωπος της οργάνωσης “Helsinki

Citizens Assembly” κ. Οσμάν Καβαλά

και ο ανταποκριτής του

CNN Turk στις Βρυξέλλες κ. Ζεϊνέλ Λουλέ.

Συντονιστές της εκδήλωσης θα είναι:

η εκδότρια της εφημερίδας “παρατηρητής της Θράκης” κ. Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη και ο δημοσιογράφος κ. Δαμιανός

24 τόνοι χαρτιού έχουν ανακυκλωθεί

Ο Σύλλογος Σκακιστών Ξάνθης “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” από τον Σεπτέμβριο 2002 με δικό του κονδύλιο αγόρασε κάδους ανακύκλωσης χαρτιού που βρίσκονται στο κολυμβητήριο Ξάνθης.

Από τότε μέχρι σήμερα η πρωτοβουλία έχει τύχει ευρεία αποδοχή από τους Ξανθιώτες με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν ανακυκλωθεί 24 τόνοι χαρτιού και να σωθούν αντίστοιχα 8 στρέμματα δάσους.

Παράλληλα έχουν γίνει δωρεές 500 βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης στην Σχολή Αστυνομίας και σε Δημοτικά Σχολεία της Ξάνθης.

Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς περίπου 20 τόνοι χαρτιού σε βιβλία και τετράδια πρόκειται να πεταχτούν.

Ξανθιώτες βοηθείστε την προσπάθεια αυτή.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button