Συνεδρίαση με σβηστά τα φώτα της δημοσιότητας στο νέο Κέντρο Πολιτισμού

Την παρθενική του συνεδρίαση πραγματοποίησε την Πέμπτη το απόγευμα το ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού στο γραφείο του μέχρι πρότινος προέδρου της Στέγης.

Την παρθενική του συνεδρίαση πραγματοποίησε την Πέμπτη το απόγευμα το ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού στο γραφείο του μέχρι πρότινος προέδρου της Στέγης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο  Πρόεδρος του νέου οργάνου,  που το όργανο αυτό του πολιτισμού προήλθε από τη συγχώνευση όλων των καλλιτεχνικών τμημάτων  του δήμου Ξάνθης,  ενώ είχε στην ατζέντα του να συζητήσει ένα σοβαρότατο θέμα αυτό του προϋπολογισμού του νέου οργάνου που χωρίς να συνυπολογισθούν οι εκδηλώσεις της πρώην ΔΗΚΕΞ άγγιξε το 1,5 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Μανώλης  Φανουράκης  δεν ενημέρωσε τα μέσα ενημέρωσης για την πραγματοποίηση αυτής της συνεδρίασης. 

Αυτή έγινε γνωστή όταν ερωτήθηκαν τα αιρετά μέλη τα οποία και συνάντησε ο δημοσιογράφος τυχαίως στην είσοδο του Αμφιθεάτρου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης φάνηκε ξεκάθαρα για ποιο λόγο η διοίκηση δεν κάλεσε τα μέσα. 

Ο προϋπολογισμός που συνέταξαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της στέγης είχε ασάφειες και λογικό ήταν,  αφού έπρεπε να συμπεριληφθούν οικονομικά στοιχεία από επιχειρήσεις – όπως η ΔΗΚΕΞ – οι οποίες ακόμη είναι σε λειτουργία και μέχρι σήμερα είχαν τον δικό τους προϋπολογισμό.

Πέρασε  ο προϋπολογισμός με τις παρατηρήσεις και παρεμβάσεις του επικεφαλή της ελάσσονας αντιπολίτευσης Νίκου Ανταμπούφη και της συμβούλου της μείζονες αντιπολίτευσης Μπέτυς Πατσίδου.

Ο Α. Κυριακίδης ψήφισε τον προϋπολογισμό και αποχώρησε από τη συνεδρίαση αφήνοντας “μπηχτές” για την παραίτηση της συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης από το ΔΣ της ΕΑΠΑΞ με φανερή πρόθεση να ανεβάσει το θέμα, όμως τον επανέφερε στην τάξη η ήρεμη και ήπια συμπεριφορά της.

Σχετικά με την εισηγητική έκθεση η κυρία Πατσίδου εξέφρασε τις ενστάσεις της, ξεκινώντας από το τυπικό μέρος που έλλειπαν οι υπογραφές από το σχέδιο προϋπολογισμού και χάρις στην παρέμβασή της,  το σώμα με πρώτον τον κ. Ανταμπούφη αντιλήφθηκε ότι σαφώς και δεν δίνει την πλήρη εικόνα, μιας και ακόμη λείπουν διευκρινιστικές οδηγίες από τα αρμόδια υπουργεία στα πλαίσια του Καλλικράτη.

Σοβαρότατες επισημάνσεις έκανε ο Ν. Ανταμπούφης και η συζήτηση περιστράφηκε αρκετή ώρα στα ελλείμματα και τις λογιστικές τακτοποιήσεις που πρέπει να γίνουν,  προκειμένου ο προϋπολογισμός να πάρει μία πιο ευανάγνωστη μορφή.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες οι οποίοι και συνέταξαν τον προϋπολογισμό ανέφεραν ότι έτσι γινόταν μέχρι και σήμερα, όμως έδειξαν όλη την καλή διάθεση να συνεργαστούν και έδωσαν όλες εκείνες τις εξηγήσεις που ζήτησαν τα αιρετά μέλη του ΔΣ.

Η συνεδρίαση κράτησε πάνω τρείς ώρες και ο πρόεδρος Μ. Φανουράκης ζήτησε από τα μέλη να είναι σε εγρήγορση γιατί πρέπει μέσα στο επόμενο 20ήμερο να ληφθούν αποφάσεις του ενοποιημένου οργάνου, όπως απαιτεί ο Καλλικράτης.

Με την επωνυμία “Κέντρο Πολιτισμού” πλέον συγχωνεύονται  το δημοτικό ωδείο, οι χορωδίες, ο χορός, το ωδείο, οι γιορτές παλιάς πόλεις, η φιλαρμονική, οι βιβλιοθήκες και η παλαιά ΔΗΚΕΞ.

Οι διευθυντές των τμημάτων ενημέρωσαν το νέο ΔΣ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το θέμα της έλλειψης του αναγνωστηρίου τέθηκε από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης, η οποία τόνισε ότι λόγω της κρίσης υπάρχει μία σοβαρή στροφή προς το βιβλίο των αναγνωστών της πόλης και σημείωσε ότι υπάρχουν 40.000 τίτλοι βιβλίων στη βιβλιοθήκη, αυτό σημαίνει, τόνισε, ότι  ο χώρος αναγνωστηρίου είναι απαραίτητος.

Η πρόταση του προέδρου Μ. Φανουράκη, το γραφείο του προέδρου της στέγης  να μετατραπεί σε αναγνωστήριο, υιοθετήθηκε από το ΔΣ. Οι συνεδριάσεις, θα γίνονται στη Ματσίνη και χαριτολογώντας είπε ότι αφου θα κλείσει η ΕΑΠΑΞ άς γίνονται τα συμβούλια εκεί.

Στο τμήμα του χορού όπως ενημερώθηκε το ΔΣ φοιτούν αυτή τη στιγμή 234 μαθητές. Δεν λήφθηκε απόφαση για την αύξηση ή μη των διδάκτρων.

Παράλληλα τονίστηκε ότι η σχολή χορού κλείνει τα 20 της χρόνια και “έπεσε” πρόταση να δημοσιοποιηθεί με κάποια εκδήλωση.

Στο τμήμα της μουσικής υπηρετούν αυτή τη στιγμή 3 μόνιμοι υπάλληλοι και πέρυσι απασχολούνταν άλλοι 9 με εξαρτημένη σχέση. Γίνονται οι απαραίτητες προσπάθειες τα τμήματα να επανδρωθούν και πάλι.

Τέλος πρέπει και πάλι να τονιστεί η ολιγωρία του προεδρείου του νέου οργανισμού που και πάλι δεν ειδοποιήσε τα μέσα ενημέρωσης, αφήνοντας σαφέστατα και δεύτερες σκέψεις. Δεν είναι δυνατόν, σ’ ένα ΔΣ να συζητείται ένας προϋπολογισμός ύψους 1,5 εκ. ευρώ και να μην ενημερώνονται οι συνδημότες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button