Λίγο πριν το τέλος του αγώνα…

Πέμπτη σήμερα και η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του προεκλογικού αγώνα των υποψηφίων έχει σημάνει.
Αύριο είναι η τελευταία μέρα όπου επιτρέπονται οι προεκλογικές ομιλίες και οι υποψήφιοι αναμένεται να στείλουν το τελευταίο και καθοριστικό μήνυμά τους στους ψηφοφόρους των εκλογικών τους περιφερειών.

Πέμπτη σήμερα και η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του προεκλογικού αγώνα των υποψηφίων έχει σημάνει.


Αύριο είναι η τελευταία μέρα όπου επιτρέπονται οι προεκλογικές ομιλίες και οι υποψήφιοι αναμένεται να στείλουν το τελευταίο και καθοριστικό μήνυμά τους στους ψηφοφόρους των εκλογικών τους περιφερειών.


Πάντως από το έως τώρα κλίμα, μεγάλο μέρος των Ξανθιωτών εμφανίζεται αναποφάσιστο και προβληματισμένο με  την κατάσταση που επικρατεί στο νομό, αλλά και από την πόλωση που εντείνεται ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα των υποψηφίων.


 


Στήθος με στήθος  η μάχη….


Περιφερειακή Αναγέννηση και Κοινωνική Συμμαχία κονταροχτιοπούνται για την τελική επικράτηση στις περιφερειακές εκλογές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Η μάχη των επικεφαλής των δύο συνδυασμών είναι στήθος με στήθος και κανένας δεν έχει πάρει έως τώρα  το ποθητό προβάδισμα, όπως δείχνουν τα μυστικά γκάλοπ και οι εκτιμήσεις των ειδικών, που θα τους διασφαλίζει την νίκη από τον πρώτο γύρο.


Σε κάποιους νομούς τα σκήπτρα στην προτίμηση των ψηφοφόρων κρατά ο Γιώργος Παυλίδης, και σε άλλους ο Άρης Γιαννακίδης.


Καβάλα, Δράμα και Βόρειος Έβρος δείχνουν Περιφερειακή Αναγέννηση, αν και η Κοινωνική Συμμαχία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν να κερδίζει το χαμένο έδαφος.


Πάντως το σενάριο να μην αναδείξει νικητή η κάλπη  στις 7 Νοεμβρίου και να χρειαστεί και δεύτερη Κυριακή θεωρείται και το επικρατέστερο, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από τη λήξη του προεκλογικού αγώνα.


 


Εκλογικά Κέντρα των υποψηφίων….


Πάντως από επικοινωνιακής και αισθητικής άποψης, παρατηρώντας κανείς τα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων θα μπορούσε να εξάγει διάφορα συμπεράσματα.


Όπως για την επιλογή του χώρου, το μέγεθός τους,  τη διακόσμιση και τα χρώματα τους , αλλά και για το χρήματα που δαπανήθηκαν για το στήσιμό τους.


Την επομένη των εκλογών θα φανεί αν πέτυχαν στο έργο τους να εντυπωσιάσουν και να κερδίσουν ψηφοφόρους για τους επικεφαλής των παρατάξεων που εκπροσωπούσαν.


Και μια ζούμε στην εποχή της εικόνας και της προβολής, αλλά και τις κριτικής, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει και ένας διαγωνισμός για την επιλογή του καλύτερου εκλογικού κέντρου, ανεξάρτητα από το ποιοι θα είναι οι τελικοί νικητές, είτε δήμαρχοι, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες.


 


Αργοπορημένος ο νέος αναπτυξιακός νόμος….


Τι και αν πριν λίγες μέρες ο αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Σωκράτης Ξυνίδης, ανακοίνωσε από την Ξάνθη, ότι είναι θέμα λίγων ημερών να δοθεί για δημόσια διαβούλευση στους κοινωνικούς εταίρους ο νέος αναπτυξιακός νόμος.


Η ουσία είναι ότι θα έπρεπε να αποτελεί νόμος του κράτους εδώ και μήνες, προκειμένου να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και για την περιοχή μας.


Άλλα όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, ουδείς ακολουθεί το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.


Κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος με τη χθεσινή του αναφορά θέτει στο «κόκκινο» και τον αναπτυξιακό νόμο.


Συγκεκριμένα εκτός χρονοδιαγράμματος βρίσκεται σύμφωνα με την τελευταία αναφορά προόδου του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο αναπτυξιακός νόμος και άλλες πέντε δράσεις, μεταξύ των οποίων ο χειρισμός της διαδικασίας επίλυσης φορολογικών διαφορών, η ελαχιστοποίηση των απευθείας επαφών με τις εφοριακές υπηρεσίες και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση της παραγωγής και διακίνησης αγροτικών προϊόντων.


 


Όλα για την επικράτηση ….


Πανικός επικρατεί στα στρατόπεδα των υποψηφίων δημάρχων στο Δήμο Μύκης.


Οι υποστηρικτές των υποψηφίων κινητοποιούν όλο τους μηχανισμούς που διαθέτουν προκειμένου να φτάσουν στο νομό οι ψηφοφόροι τους που βρίσκονται, είτε στο εξωτερικό για εργασία, είτε διαμένουν προσωρινά στην Τουρκία.


Πολλοί οι υποψήφιοι που διεκδικούν το δημαρχιακό θώκο της Μύκης και δυστυχώς κάποιοι χρησιμοποιούν  ως εργαλείο βοήθειας και του Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις απροκάλυπτα.


 


Όλοι δηλώνουν νικητές….


Να και σε κάτι που συμφωνούν οι υποψήφιοι των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και εννοείται των υποστηριζόμενων από τα δύο μεγάλα κόμματα.


Συμφωνούν στο ότι θα είναι νικητές, ο καθένας για λογαριασμό του βέβαια.


Το ποιος στο τέλος θα φανεί ότι έλεγε την αλήθεια, αυτό θα το αποκαλύψουν οι κάλπες μεθαύριο, την Κυριακή.


 


Κάποιοι θα στείλουν το μήνυμα τους τη δεύτερη Κυριακή…


Όλο και πληθαίνουν εκείνες οι φωνές που δηλώνουν αποφασισμένοι να εκφράσουν τη διαμαρτυρία και την αγανάκτησή τους  απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και στη στάση των πολιτικών κομμάτων μέσω των Περιφερειακών εκλογών.


Υπάρχουν ψηφοφόροι που δηλώνουν ότι θα πάνε και θα ψηφίσουν για δήμαρχο, όχι όμως για περιφερειάρχη.


Αυτό θα το πράξουν τη δεύτερη Κυριακή , αν υπάρξει θέλοντας έτσι με την αποχή τους να στείλουν το δικό τους μήνυμα στους κυβερνώντες.


Δεν απομένει πάρα να δούμε του λόγου το αληθές.


 


Υπάρχουν και οι αφανείς ήρωες αυτών εκλογών….


Για την πραγματοποίηση των εκλογών, απαραίτητο κομμάτι δεν είναι μόνο οι υποψήφιοι, αυτοί που βρίσκονται δηλαδή στο προσκήνιο και στα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και ένας ολόκληρος μηχανισμός που είναι από πίσω και τρέχει να προλάβει το χρόνο για να είναι όλα εντάξει στις 7 Νοεμβρίου.


Φυσικά αναφέρομαι στους εργαζόμενους στους δήμους και τη νομαρχία Ξάνθης, που όλες αυτές τις ημέρες εργάζονται για τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών.


Οι οποίοι για μία ακόμη φορά τα κατάφεραν να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους και από σήμερα το μεσημέρι  να μπορούν να παραδίδουν τους εκλογικούς σάκους με το απαραίτητο υλικό-ψηφοδέλτια, σφραγίδες εκλογικούς καταλόγους κλπ-στους δικαστικούς αντιπροσώπους.


Ενώ το βράδυ της Κυριακής οι υπάλληλοι της Νομαρχίας θα επιφορτιστούν με το δύσκολο έργο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.


Εν κατακλείδι όλος υπηρεσιακός μηχανισμός δήμων και νομαρχίας για το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί θα βρίσκεται επί ποδός.


 


Σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση τα σχολεία της Ξάνθης…..


Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει παρά πολύ και το χώρο της εκπαίδευσης, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του αρμοδίου υπουργείου Παιδείας ότι δε θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στα κονδύλια που αναλογούν για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.


Ήδη πολλοί διευθυντές σχολείων αρχίζουν κα διαμαρτύρονται καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στα βασικά λειτουργικά έξοδα των κτιριακών μονάδων που διευθύνουν.


Υπάρχουν σχολεία όλων των βαθμίδων, που χρωστούν στους προμηθευτές τους, αλλά και δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν πετρέλαιο.


Η οδηγία που έχουν είναι να κάνουν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στα λειτουργικά τους έξοδα.


Αλλά το ερώτημα είναι σε τι να κάνει η οικονομία ένας διευθυντής σχολείου, όταν ήδη έχει μειώσει τα πάντα σε ότι αφορά τις προμήθειες π.χ τόσο σε υλικά καθαριότητας, όπως και σε χαρτικά, αλλά και σε είδη απαραίτητα για τη διδασκαλία μαθημάτων, π.χ. τεχνολογικό εξοπλισμό και μπάλες ;


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button