Διεύθυνση: Μακεδονίας 4, Ξάνθη, Τ.Κ. 67100 - Τηλ.: 25410 21717 - e-mail: agonasxan@gmail.com
 Πρωτοσέλιδο 
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου, 2018
8535
 
 
Θερμές ιαματικές πηγές  Νομού Ξάνθης  και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο αναξιοποίητος πλούτος μας στην ορεινή περιοχή του νομού Ξάνθης. Ο τοπικός τύπος κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει και έχει προτείνει τρόπους και εφαρμογές που πρέπει η αυτοδιοίκηση να χρησιμοποιήσει, βοηθούντος βέβαια και του κεντρικού κράτους, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ευνοϊκό για το περιβάλλον της περιοχής και τους κατοίκους της.

Στις 17 Ιουλίου 2010 τοπική εφημερίδα δημοσίευσε εμπεριστατωμένο άρθρο, πως πρέπει να κατασκευαστεί στην κοινότητα Θερμών, η οποία σήμερα ανήκει στη διοικητική αρμοδιότητα Δήμου Μύκης, αποχετευτικό δίκτυο, που να εξυπηρετεί τα όμβρια αλλά και τα ιαματικά νερά της κοινότητας Θερμών Λουτρών, διότι: Οι κάτοικοι της περιοχής των Λουτρών δυσανασχετούν, γιατί δεν υπάρχει ακόμη, η απαραίτητη υποδομή αποχέτευσης και όλα τα απόβλητα και τα θερμά νερά καταλήγουν στο παρακείμενο ποτάμι.

Σήμερα έχει δημοπρατηθεί από το Δήμο Μύκης και το δήμαρχο Καπζά Τζεμήλ, η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου, το οποίο θα εξυπηρετεί όλη την περιοχή της κοινότητας Θερμών Λουτρών. Πληροφορίες από πλευράς κατασκευαστού του έργου, εργολήπτη δημοσίων έργων, Σπύρου Μερκούρη, η κατασκευή του έργου να έχει περατωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2018.

Σ' αυτό το ορεινό καταπράσινο τοπίο από οξιές, βελανιδιές, αγριοδαμασκηνιές, ακακίες και θάμνους είναι σκορπισμένα πολύ όμορφα χωριά, με πηγαία νερά και εκλεκτά γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, που προσφέρουν γαστρονομικές νοστιμιές, με πρώτη λιχουδιά τον νοστιμότατο οβελία.

Ο οικισμός των Λουτρών διαθέτει δύο θρησκευτικούς λατρευτικούς χώρους. Το εκκλησάκι των Αγίων Ιωακείμ και Αννης για τους χριστιανούς και το μουσουλμανικό τέμενος (τζαμί) για τους μουσουλμάνους και οι δύο λατρευτικοί χώροι έχουν ανάγκη λειτουργικής συμπαράστασης και κτηριακής συντήρησης.

Το εκκλησάκι των Αγίων Ιωακείμ και Αννης, το φροντίζει με μεγάλη επιμέλεια το παρακείμενο στρατιωτικό τμήμα του Δ' Σώμα Στρατού.

 

Μενέλαος Καρυωτάκης