“Αναζητείται το φιλί της ζωής για τις ΜΜΕ….”

Σε τραγική θέση βρίσκονται πολλές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του νομού, και χιλιάδες άλλες ανά την χώρα….. Τα συνδικαλιστικά τους όργανα ΕΣΕΕ και ΓΕΣΕΒΕ, αλλά και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα βάλουν λουκέτο πάνω 175.000 επιχειρήσεις…. Με αποτέλεσμα σύμφωνα με το πιο μετριοπαθές σενάριο, εκτιμάται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν πάνω από 300.000 θέσεις απασχόλησης….

Σε τραγική θέση βρίσκονται πολλές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του νομού, και χιλιάδες άλλες ανά την χώρα…..


Τα συνδικαλιστικά τους όργανα ΕΣΕΕ και ΓΕΣΕΒΕ, αλλά και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα βάλουν λουκέτο πάνω 175.000 επιχειρήσεις….


Με αποτέλεσμα σύμφωνα με το πιο μετριοπαθές σενάριο, εκτιμάται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν πάνω από 300.000 θέσεις απασχόλησης….


Και αν προσθέσουμε και αυτές που έχουν ήδη χαθεί, τότε συναισθάνεται κανείς τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται όλο και περισσότεροι Έλληνες, είτε ως εργοδότες, είτε ως εργαζόμενοι….



Κάθε μέρα που περνά γίνονται όλο και πιο οδυνηρά ορατές οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης η οποία πλέον πλήττει κάθε έκφανση της ζωής του πολίτη….


Οι περικοπές και οι ανατροπές δεδομένες σε όλα τα επίπεδα μιας κοινωνίας…


Ο μισθωτός δέχεται απανωτές μειώσεις στο εισόδημά του…


Η νοικοκυρά βλέπει πλέον το καλάθι της να είναι όλο και πιο άδειο όταν επιστρέφει από το σούπερ μάρκετ, αφού από τη μια έχει να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις των προϊόντων και από την άλλη να αποδεχτεί θέλοντας και μη τη μικρότερη αγοραστική δύναμη του πορτοφολιού της….


Ο μαθητής και ο φοιτητής με τη έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς θα αντιμετωπίσει τα κενά σε καθηγητές, αλλά και ελλείψεις σε υλικοτεχνικές και άλλες υποδομές και γενικότερα μια αναγκαστική υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, έστω και αν το υπουργείο Παιδείας άλλα υπόσχεται…


Όσο για τη νεολαία που αναζητεί την επαγγελματική της ενηλικίωση, η εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας  και μάλιστα ικανοποιητικά αμειβόμενης, δε θα διαφέρει με μια νίκη στο εθνικό λαχείο ή στο τζόκερ….



Γενικά τα πράγματα όσο πάνε δυσκολεύουν και πιο πολύ….


Και αυτό φυσικά δε χρειάζεται να το επισημάνει η στήλη, αφού αποτελεί το κυρίαρχο θέμα συζήτησης κάθε ελληνικής παρέας….


Αλλά ταυτόχρονα και η εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική πολιτική και οικονομική σκηνή αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της κακιάς μας κατάστασης….


Αν και δε χρειάζεται να επικαλεστούμε τη γενική εικόνα, όταν μπροστά μας έχουμε τα του οίκου μας….


Τίποτε δεν κινείται στην πιάτσα που λέει και ο λαός….


Ε, όταν δεν υπάρχει η κινητήριος δύναμη, δηλαδή το χρήμα, ή όταν αυτό βγαίνει στην αγορά με το σταγονόμετρο, τότε και τι προσδοκίες να έχει κανείς για ανάκαμψη των ΜΜΕ….


Εξάλλου όλα αποτελούν τους κρίκους της ίδιας αλυσίδας και αν δεν έχει η πολιτεία να μοιράσει χρήμα, είτε στον εργαζόμενο, είτε στον εργοδότη και αυτοί με τη σειρά τους δε θα τα δώσουν στην αγορά…


Φαύλος κύκλος δηλαδή…..


Και άντε τώρα η κυβέρνηση, ο Παπακωσνταντίνου και η Κατσέλη να βρουν τον τρόπο για να τους ικανοποιήσουν όλους με τα μετρημένα κουκιά που έχουν για να διαχειριστούν και να μοιράσουν….


Αν δεν πέσει ρευστό χρήμα στην αγορά, και όχι βέβαια αποκλειστικά και μόνο στις τράπεζες, τότε  δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε προς το καλύτερο….


Με τις διαβουλεύσεις και τα ευχολόγια, στις οποίες βρίσκεται μέχρι τώρα η κυβέρνηση-αλήθεια ο νέος αναπτυξιακός νόμος πότε θα γίνει πράξη; Για να μη ρωτήσω και για τις επιδιορθώσεις που θα χρειαστεί- χάνεται πολύτιμος χρόνος….



Και η τραγικότητα της όλης κατάστασης επιβεβαιώνεται και από τον απολογισμό που θα κάνουν οι έμποροι για τις φετινές εκπτώσεις, οι οποίες βρίσκονται στην εκπνοή τους….


Η αντίστροφη μέτρηση για να πέσει η αυλαία έχει ξεκινήσει….


Σήμερα μας αποχαιρετά ο Αύγουστος και μαζί και οι θερινές εκπτώσεις….


Όσο για το πρόσημο μάλλον θα είναι αρνητικό…..


Τζίρος μπορεί να σημειώθηκε στα καταστήματα και αλίμονο αν οι καταναλωτές δεν προχωρούσαν σε αγορές με τόσο συμφέρουσες τιμές, πολλά ειδή πωλούνταν και κάτω του κόστους, αλλά όχι αρκετός για να καλύψει τα σπασμένα όλων των προηγούμενων μηνών, όπου επικρατούσε άπνοια στην ξανθιώτικη αγορά….



Για κάποιες επιχειρήσεις οι εκπτώσεις ήταν η τελευταία τους ευκαιρία, και από τις αφίσες και τα πανό που έχουν αναρτήσει στις βιτρίνες τους, μάλλον προετοιμάζονται για οριστικό κλείσιμο των καταστημάτων τους….


Δυστυχώς πέρα από τη βιομηχανία που έχει πληγεί θανάσιμα στην περιοχή μας, τώρα όπως δείχνει η εικόνα που αντικρίζει κανείς στην ξανθιώτικη αγορά, ήρθε και η σειρά των ΜΜΕ να δεχτούν  θανάσιμο πλήγμα….


Θέλετε η οικονομική κρίση, θέλετε η γραφειοκρατία, θέλετε η ολιγωρία των αρμοδίων, οδηγεί και αυτόν τον επαγγελματικό κλάδο σε  μαρασμό….


Το ζήτημα είναι  τελικά  αν θα βρεθεί εγκαίρως  αυτός που θα τους δώσει το φιλί της ζωής ή θα είναι πλέον πολύ αργά για εκείνους που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες μέχρι να φτάσει σε αυτούς η περιβόητη βοήθεια, όπως και αν αυτή οριστεί….. 


Σχετικά Άρθρα

Back to top button