«Τραγική εικόνα στο κομμάτι της απασχόλησης….»

Η εργασιακή ερήμωση στην Ξάνθη είναι πλέον περισσότερο ορατή από πότε….

Το εργασιακό περιβάλλον στην Ξάνθη ολοένα και χειροτερεύει ….

Ακόμη  η παγωνιά του χειμώνα φαντάζει πιο «ζεστή» από την παγωνιά που επικρατεί στο κεφάλαιο εργασία….

Πλέον όποιος καταφέρνει να βρει εργασία αυτό το διάστημα είναι σα να έχει κερδίσει το τζόκερ ή το λαϊκό λαχείο….

Δυστυχώς ουδείς πλέον μπορεί  να ανακόψει την φρενήρη ταχύτητα της ανεργίας …

Ακόμη και με τα «φούμαρα» περί ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αν σημειωθούν στους μισθούς του ιδιωτικού το

Η εργασιακή ερήμωση στην Ξάνθη είναι πλέον περισσότερο ορατή από πότε….

Το εργασιακό περιβάλλον στην Ξάνθη ολοένα και χειροτερεύει ….

Ακόμη  η παγωνιά του χειμώνα φαντάζει πιο «ζεστή» από την παγωνιά που επικρατεί στο κεφάλαιο εργασία….

Πλέον όποιος καταφέρνει να βρει εργασία αυτό το διάστημα είναι σα να έχει κερδίσει το τζόκερ ή το λαϊκό λαχείο….

Δυστυχώς ουδείς πλέον μπορεί  να ανακόψει την φρενήρη ταχύτητα της ανεργίας …

Ακόμη και με τα «φούμαρα» περί ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αν σημειωθούν στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, όπως με σθένος υπερασπίζεται ο πρωθυπουργός Παπαδήμος δεν πρόκειται να δούμε άσπρη εργασιακή ημέρα ούτε στο άμεσο μέλλον, ούτε μεσοπρόθεσμα, ούτε και μακροπρόθεσμά….

Αν ήταν το πρόβλημα στους μισθούς, τότε γιατί στις χώρες που ο μισθός είναι στα 200 και 300 ευρώ, π.χ. Βουλγαρία, οι οικονομίες τους δεν ανταγωνιστικές και οι πολίτες δεν ευημερούν, αλλά λιμοκτονούν και αναζητούν εργασία σε γειτονικές χώρες …..;

 

Αν θέλουν στον 21ο αιώνα να επαναφέρουν τη δουλεία τα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα και διεθνείς τραπεζικοί κύκλοι, τότε όντως θα πρέπει να πάρουμε τα «όπλα»…..

Ο Έλληνας διεκδικεί το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία και όχι στην εργασιακή δουλεία…..

Μόνο που ως φαίνεται οι πολιτικοί μας για δικούς τους λόγους, ο καθείς νίπτει τας χείρας και  με το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας και της αποτροπής της χρεοκοπίας μας προετοιμάζουν για «σκλάβους» εργαζόμενους της Ευρώπης ……

Από τα χαρά και εργασία, θα μας πάνε στην «τρομοκρατία», στο «σώπα, δούλευε και μη μιλάς, γιατί ανά πάσα στιγμή κινδυνεύεις να βρεθείς χωρίς εργασία»….

Το εργασιακό μέλλον των Ελλήνων διαγράφεται δυσοίωνο με αυτές τις πολιτικές που σχεδιάζουν οι κυβερνώντες….

 

Τα ποσοστά της ανεργίας ήταν που ήταν υψηλά για την περιοχή μας, πλέον έχουν γίνει επικίνδυνα  για το μέλλον του τόπου …..

Το χαμόγελο από τα χείλη των Ξανθιωτών σπανίζει όσο πάει και ευτυχώς που υπάρχει  και η «παραλία» της πόλης και βλέπουμε κάποια ζωντάνια …

Τα στέκια της νεολαίας αντέχουν, έστω και «αποδεκατισμένα»…..

Η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 50% και ευτυχώς που υπάρχει και το χαρτζιλίκι του μπαμπά και της μαμάς, αλλά για πόσο ακόμη….;

Το χρήμα πλέον έχει γίνει δυσεύρετο και επαρκεί μονό για τα απαραίτητα της οικογένειας….

Και η διασκέδαση και ψυχαγωγία ανήκουν με τα δεδομένα της συγκεκριμένης οικονομικής περιόδου στην κατηγορία των περιττών και πολυτελών «θέλω» του ανθρώπου….

Μπορεί να υπάρχει τη λαϊκή ρήση ότι η φτώχεια θέλει καλοπέραση, αλλά  και αυτή πλέον θα πρέπει να κοπεί…

 

 Από Δευτέρα ξεκινά και επίσημα η περίοδος των εκπτώσεων και όλες αυτές τις μέρες που διανύουμε την άτυπη περίοδο φύλλο δεν κουνιέται στην αγορά της Ξάνθης….

Σε τι να προσδοκούν οι καταστηματάρχες, πέρα από το «θάνατο του εμποράκου»…..;

Κάποτε δεν προλάβαιναν να ξεκινήσουν οι εκπτώσεις και τα ράφια άδειαζαν από την πρώτη εβδομάδα….

Τώρα έχουμε άτυπες εκπτώσεις καθ’ όλη την περίοδο του χρόνου και οι καταναλωτές εμφανίζονται προβληματισμένοι και διστακτικοί….

Η εντεινόμενη οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με την επιδρομή της φορολογίας, των χαρατσιών και του «κεφαλικού φόρου» έριξαν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα για πρώτη φορά στις 41 μονάδες κατατάσσοντας τη χώρα για πρώτη φορά στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας…

 

Και έτσι για άλλη μία φορά οι Ξανθιώτες καταστηματάρχες θα δουν τις τελευταίες τους ελπίδες που είχαν εναποθέσει στο τζίρο των εκπτώσεων να διαψεύδονται….

Άλλωστε ήδη αρκετοί το έχουν από τώρα δηλώσει ότι το Πάσχα θα βρει την αγορά της Ξάνθης με ακόμη περισσότερα λουκέτα….

Ο αριθμός των εμποροϋπαλλήλων ολοένα και μειώνεται από τις καθημερινές σχεδόν απολύσεις….

 

Πρόσφατη παγκόσμια διαδικτυακή έρευνα της Nielsen κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση με τον τίτλο της πιο απαισιόδοξης χώρας του κόσμου…

Αν πάρουμε ως παράδειγμα την εικόνα που επικρατεί στην Ξάνθη, εύκολα συμπεραίνουμε ότι η έρευνα δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα που βιώνουμε ….

Η εργασιακή ερήμωση στην Ξάνθη γίνεται όλο και πιο ορατή….

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φθίνουν, η αποβιομηχάνιση της περιοχής δεν μπορεί από κανέναν να αμφισβητηθεί και τα δυσοίωνα μηνύματα για το μέλλον επίσης ….

Και το πιο τραγικό του όλου προβλήματος είναι ότι τόσο ως τοπικές αρχές και φορείς, αλλά και ως απλοί πολίτες και ιδιώτες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε….

Στεκόμαστε σαν αγαλματάκια, αμίλητα, ακούνητα και παγωμένα αναμένοντας τις μοιραίες εξελίξεις…..

Η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει πως η κρίση θα παραταθεί και στους επόμενους μήνες που έρχονται, με την εργασιακή ανασφάλεια και η οικονομία να συνεχίζουν να αποτελούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους…

 

Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης είναι ο καθημερινός αποδέκτης της αγωνίας των εργαζομένων που απειλούνται με απόλυση, αλλά και αυτών που ήδη βρίσκονται στην ουρά της ανεργίας…..

Οι καταγγελίες όλο και πιο συχνές για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με στόχο των εργοδοτών να προωθήσουν πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης, αλλά και για διαθεσιμότητες και απολύσεις, με τις ευλογίες της τρόικας, του ΔΝΤ και της κυβέρνησης …..

Το εργασιακό τοπίο στην περιοχή μας είναι μαύρο και έρημο και όπως λένε και οι άνθρωποι του ΕΚΞ  που τρέχουν καθημερινά στην Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να μπορέσουν να επιλύσουν κάποια από τα όσα τους καταγγέλλονται, ακόμη δεν είδαμε τίποτε…..

Σχετικά Άρθρα

Back to top button