Διεύθυνση: Μακεδονίας 4, Ξάνθη, Τ.Κ. 67100 - Τηλ.: 25410 21717 - e-mail: agonasxan@gmail.com
 Πρωτοσέλιδο 
Σάββατο, 13 Οκτωβρίου, 2018
8490
 
 
Αποστολή του Δήμου Ξάνθης στη Ρουμανία

Μετά από πρόσκληση  του Διευθυντή του  ρουμάνικου Μουσικού Λυκείου που ανήκει στο Εθνικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Campulung Muscel  Ρουμανίας κυρίουVoli Georgescu προς τον Δήμαρχο Ξάνθης κύριο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο και με την ομόφωνη έγκριση του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης  ξεκίνησε τη Δευτέρα  η αποστολή του Δήμου Ξάνθης αποτελούμενη από την  αντιδήμαρχο κυρία Θεοδώρα Γιαννώτα και από τον καθηγητή φροντιστή Κιμούντρη Παναγιώτη.

Μετά από μια ταλαιπωρία μιας μέρας και μέσω Αθηνών η αποστολή έφθασε στο Βουκουρέστι το βράδυ της 28 Νοεμβρίου όπου και διανυκτέρευσε.

Την επομένη μέρα έφθασε στο Βουκουρέστι ο ίδιος ο διευθυντής του Μουσικού Λυκείου όπου με δικό του όχημα μετέφερε την αποστολή στα Καρπάθια στην πόληCampulung.

Την Πέμπτη την αποστολή υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της πόλης όπου έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο δήμων με την υπόσχεση ότι η σχέση ανάμεσα στις δύο πόλεις που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια με την συμμετοχή της χορωδίας της πόληςCampulung στο χορωδιακό Χατζηδάκειο φεστιβάλ της Ξάνθης , να αναπτυχθεί περισσότερο.

Στην συνέχεια η αποστολή συμμετείχε στην επέτειο της ίδρυσης πριν από 150 χρόνια  του  Εθνικού Παιδαγωγικού ΙνστιτούτουCampulung Muscel Ρουμανίας.

Η Ξάνθη επάξια αντιπροσωπεύτηκε στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις από την κυρία αντιδήμαρχο και εμένα προσωπικά.  Είναι σημαντικό να τονίσω ότι είμασταν η μοναδική αντιπροσωπεία από ξένο κράτος ανάμεσα σε μεγάλες προσωπικότητες της Ρουμανίας , όπως ο πρίγκιπαςRadu , ο υπουργός παιδείας της Ρουμανίας, μια τέως υπουργός παιδείας, ο αρχιεπίσκοποςArges και περιθωρίου και πολλοί άλλοι.

Από όλες αυτές τις εκδηλώσεις θα ήθελα να τονίσω μόνο μία. Όταν καλεστήκαμε στην αίθουσα μουσικής μας περίμενε ολόκληρη η χορωδία μέρος της οποίας έρχεται στην Ξάνθη, περίπου 200 άτομα μαζί με προσωπικότητες που πέρασαν  από την χορωδία αυτή , και την στιγμή που μπήκαμε στην κατάμεστη αίθουσα και ανεβήκαμε στο βήμα, παρουσία της ρουμάνικης τηλεόρασης ,  οι μαθητές της χορωδίας σηκώθηκαν όρθιοι , μας ζητωκραύγαζαν για 10 λεπτά και μετά μας τραγούδησαν δύο ελληνικά τραγούδια  (ένα του Μάνου Χατζηδάκη). Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, όταν ακούς ελληνικά τραγούδια από μια χορωδία άλλης χώρας και όταν τιμούν την Ξάνθη με τέτοιο τρόπο !! Μετά έγινε ανταλλαγή δώρων ανάμεσα στον διευθυντή του Μουσικού Λυκείου και διευθυντή της ορχήστρας και του Δήμου Ξάνθης , όπου διαβάστηκε η ομιλία του δημάρχου Ξάνθης.

Μετά την  ομιλία και το ζεστό για ακόμη μια φορά χειροκρότημα και τις ζητωκραυγές  όλης της χορωδίας εμφανίστηκε ο πρίγκιπας της Ρουμανίας που νόμισε ότι το χειροκρότημα ήταν για αυτόν.

Την επομένη ημέρα ξεκινήσαμε τον δρόμο της επιστροφής για την Ξάνθη μας!!

 

Κιμούντρης Παναγιώτης

Φροντιστής – καθηγητής

«ΝΕΑ  ΓΝΩΣΗ»